יוגה תרפיה וחוסן
מה קורה לנו עכשיו?
בשעת משבר זו, ויחד עם חוויות חוסר האונים השוררת בארץ, אצל רב האנשים מתפתחת תחושת חרדה ברמה כזו או אחרת. חרדה הנה התגובה הנורמלית לאירוע הלא נורמלי שכולנו חווינו וממשיכים לחוות בשבועות האחרונים, והיא מתבטאת אצל רב האנשים ברמת עוררות גבוהה של מערכת העצבים. כאשר מערכת העצבים נמצאת במצב עוררות גבוהה, אנשים יחוו בעוצמות ובתדירות שונות: קשיים בהרדמות, חוסר יכולת לפעולה ולחזרה לשגרת היומיום, אכילה בלתי פוסקת או חוסר תחושת רעב, כעס והתפרצויות זעם, מחשבות טורדניות ופחדים, מתח פיסי וכאב בשרירים ומפרקים ועוד.
כאשר מערכת עצבים נמצאת לאורך זמן במצב הזה - מצבנו הנפשי והגופני נפגע ומדרדר, כלומר, החוסן שלנו והיכולת להתמודד עם החיים בצורה מיטבית נפגעת.
איך זה נראה בפועל?
חלק מהתסמינים שנראה בתקופה הזו בעוצמות שונות בזמנים שונים:
קיפאון תפקודי
פחד וחוסר אונים ובטחון
איכות שינה ירודה
קשיי נשימה
מחשבות טורדניות
כאבים פיזיים לא מוסברים או העצמה של אלה שקיימים.
קושי להתרכז
פגיעה בקשרים בינאישיים
שימוש מוגבר במטשטשי תודה (אלכוהול, עישון, תרופות וכדומה)
אכילה רגשית ועוד.
יוגה תרפיה בעת משבר
יוגה ברגעי משבר מטרתה להביא את מערכת העצבים של האדם לויסות ואיזון, לעודד תחושת ביטחון, איזון וקרקוע (השתרשות), התבוננות לא שיפוטית על אופן ההתמודדות, טיפוח ההיפך ממה שקורה וחיבור לכוחות ולמאבים של האדם.
כאשר מערכת העצבים של האדם באיזון, נוכל לעבור ולתרגל באופן המחזק את החוסן הנפשי והגופני של האדם להתמודדות עם סיטואציות מורכבות (אפילו בחיי שגרה ויומיום).
מה זה בכלל חוסן?
חוסן הוא היכולת להתמודד באופן מיטבי עם מצבים קשים ובתוכם מצבים טראומטיים או כאלה העלולים להחוות או/ו להיתפס כטראומטיים. מהירות ואיכות יכולת ההשתקמות במצבי קושי ומשבר, ניהול שגרת חיים נורמליים גם לנוכח מצבי קושי ומשבר, והיכולת להיות ב Well Being – רווחה פסיכולוגית, פיזיולוגית, חברתית, משפחתית, תעסוקתית ורוחנית.
איך בכלל מודדים חוסן או מפתחים אותו?
ומה לזה וליוגה תרפיה
תוכנית חוסן מבוססת מחקר, שפותחה במרכז לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת פנסילבניה, מצאה "6 יכולות ליבה" שבהן יש להתמקד והוספנו להם את האופן שבו היוגה תרפיה מטפחת ומפתחת אותם:
טיפוח יכולת הליבה ביוגה
הסבר
יכולת ליבה
תרגול של יוגה מפתח שני חושים חשובים שעוסקים בחישה פנימית- אינטרוספקציה ופרופריוספציה. אלה שני חושים משמעותיים שעוסקים בחישה שלי את עצמי, האחד מתמקד בחישה שלי את עצמי אל מול העולם והשני בחישה שלי את עצמי אל מול עצמי (כמו תחושות גופניות). היכולת להתבונן על עצמי מפתחת את היכולת להכיר את הדפוסים שלי, המחשבות, הרגשות והאופן שבו אני אני פועלת מול עצמי ומול העולם.
זיהוי אישי של המחשבות, הרגשות, ההתנהגויות והדפוסים שאינם פרודוקטיביים.
מודעות עצמית
היכולת לווסת דחפים, חשיבה, רגשות והתנהגויות, על מנת להשיג יעדים, והיכולת להביע רגשות.
ויסות עצמי
ביוגה אנחנו לומדים לכוון את זרקור המודעות על המקומות שבהם יש לנו שליטה, על החלקים הטובים החיוביים והחזקים, מתוך מודעות כמובן לזה שקיימים גם חלקים אחרים והשאלה היא מה מקבל את תשומת לב שלנו.
הבחנה בדברים הטובים שבעצמי ובאחרים, זיהוי הדברים שיש לי שליטה לגביהם, ואתגור אמונות שאינן מקדמות.
אופטימיות
ביוגה תרפיה משתמשים רבות במונח "גמישות המח", המודעות ליכולת של המח לשנות פרספטיבה וללמוד דברים חדשים לצד השקטת התודעה מאפשרת לנו להכיר חלקים אחרים בנו, ולפתח חלקים חדשים.
היכולת לחשוב באופן גמיש ומדויק, להסתכל על דברים בפרספקטיבה ונכונות לנסות אסטרטגיות חדשות.
גמישות מנטלית
המודעות העצמית שאנחנו מפתחים ביוגה באה לטובתנו גם כאן כשאנחנו למדים על עצמנו ועל הטבע שלנו כבני אדם אנחנו יכולים להשתמש בזה בעת הצורך.
זיהוי נק' החוזק של עצמי ושל אחרים, הסתמכות על החוזקות של עצמי ע"מ להתמודד עם אתגרים וקשיים ולעמוד ביעדים
חוזקות אישיות
כשאנחנו מתרגלים השקטה וקשיבות, מעין פתיחות לרגע הזה ללא הצמדות לרצון ולהאחזות אנחנו מגלים שטבע התודעה שלנו הוא מלא בחמלה ויכולת לתמוך ולהתמך.
בניית מערכות יחסים חזקות באמצעות תקשורת חיובית ויעילה, אמפתיה, נכונות לבקש עזרה ולהציע עזרה.
קשרים
למה דווקא יוגה תרפיה?
לחץ וטראומה הם מצבים נפשיים אך הביטויים וההשפעות שלהם מצויים גם בגוף וגם בנפש ודורשות מענה שיכול לתת פתרונות לשניהם. יוגה תרפיה שמבוססת הבנה פיזיו נוירולוגית של האופן בו אנחנו מתמודדים במצבי לחץ ומשבר והאופן שבו ניתן לבנות חוסן היא דרך מדויקת להביא מענה משולב שפונה לגוף וגם לנפש.
כל המענים של יוגה תרפיה ישראל
לקהילה, לארגונים וחברות
יוגה תרפיה ישראל יצרה מספר מענים שיכולים לסייע בתקופה הקרובה: